Nekaj uporabnih receptov...



Vložene borovnice

Sestavine:

4 kg borovnic
1 kg sladkorja
1 l vinskega kisa klinčki cimet limonina lupina

Priprava: Kis in sladkor kuhamo, da se mešanica zgosti. Nato dodamo čiste borovnice in dišave. Še enkrat prevremo in vroče takoj napolnimo v kozarce ter zapremo s kovinskimi pokrovčki. Tako shranjene borovnice lahko uporabimo kot preliv za sladice, sladoled, v sadnih kupah...

Borovničev kompot

Sestavine:

1 kg borovnic
200 g sladkorja

Priprava: Borovnice potresemo s sladkorjem in dušimo v pokriti posodi. Ko sadje upade, takoj napolnimo segrete kozarce do vrha in zapremo s kovinskimi pokrovčki.

Borovničeve tortice brez jajc

Sestavine za 12 do 14 kosov:

za testo:
200 g bele moke
0,5 pecilnega praška
70 g sladkorja
1 vanilin sladkor
sok ½ limone
2 žlici vode
100 g mehkega masla/margarine

za oblogo:
500-750 g svežih borovnic utrjevalec za smetano kremfix
1 vrečka preliva za torte sladkor
250ml vode
1 vrečko šlag pene 1 vanilijev sladkor

Priprava:
Moko presejemo in jo zmešamo s pecilnim praškom. Dodamo vse ostale sestavine za testo, vse skupaj vgnetemo v gladko maso. Če se testo lepi, ga za ½ ure postavimo v hladilnik (zavitega v folijo). Nato razvaljamo na približni 3mm debelo in iz njega izrežemo kroge, premera približno 10cm. Naložimo jih na pekač, obložen s peki papirjem, testo večkrat prebodemo z vilicami in postavimo v segreto pečico na 180°C. Pečemo 10-15min. Ohlajene ploščice enakomerno potresemo z utrjevalcem za smetano – kremfixsom, s čemer prepreimo, da bi se s sadjem obložene tortice razmočile. Borovnice potresemo z malo sladkorja in pustimo, da nekaj časa stojijo, odcedimo, nato jih zložimo na pečene ploščice, 1 cm ob robu pustimo prosto. Po navodilih iz vrečke pripravimo preliv za torte,sladkorja in vode in ga prelijemo po sadju. Šlag peno pripravimo po navodilih iz vrečke, ji primešamo vanili sladkor in z njo nabrizgamo prazni rob sadnih tortic.

Borovničev sladoled

Sestavine:

300 g borovnic
sok 1 limone
10 dag sladkorja v prahu
2 dl stepene smetane

Postopek: Zmečkajte borovnice, polijte z limoninim sokom, dodajte sladkor in stepeno smetano. Maso dobro zmešajte. Napolnite modelčke in jih dajte v skrinjo.

Borovničevi cmoki

Sestavine:

pol kilograma krompirja
15 dag moke/pol ostre, pol mehke
1 jajce sol in malo naribanega muškatnega oreščka
1 žlica margarine ali masla skodelica borovnic
20 majhnih kock sladkorja
maslo
drobtine
sladkor in cimet po okusu
malo soli

Priprava: Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo.Še toplemu primešamo maslo, sol, muškatni orešček, jajce in moko. Na hitro ugnetemo testo. Razvaljamo ga na pol cm debelo in razvlečemo na 5x5 cm velike krpe. V vsako zavijemo 3 do 4 borovnice s kocko sladkorja. Testo pazljivo zvijemo v cmok in jih kuhamo v malo slani vreli vodi. Ko priplavajo na vrh so kuhani. Prelijemo jih s popraženimi drobtinami, sladkamo po okusu. Po vrhu potresemo tudi malo cimeta.

Borovničev liker

Sestavine:

2l vina
0,5 l ruma
3 vanilijeve sladkorje
500 g sladkorja
500 g borovnic

Priprava:
Sestavine razen ruma stresemo v lonec in prekuhamo. Ko se zmes ohladi dodamo rum in pustimo stati 48 ur, nato liker prelijemo v steklenice.

Borovničevi mafini

Sestavine:

250 g moke
3 žličke pecilnega praška
200 g borovnic
1 veliko jajce
100 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
8 žlic olja
1,5 dl mleka
40 g masla

Priprava: V skledi stepemo jajce, dodamo sladkor, vanili, olje, maslo in mleko. Dobro zmešamo. Nato dodamo moko s pecilnim in zopet rahlo umešamo. Nazadnje dodamo še borovnice. Maso vlijemovpekač za mafine. Pečemo 20-25 min.

Borovničevo pecivo s skuto

Sestavine za biskvit:

3 jajca
6 žlicsladkorja
8 žlic moke
8 žlic olja
1 pecilni

Sestavine za nadev:
300 g borovnic
0,5 kg skute
3 jajca
6 žlic sladkorja
1 vanilijev puding (prašek)
1 kisla smetana

Priprava: Naredimo testo za biskvit (najprej zmešamo jajca in sladkor,nato dodamo ostalo). Zlijemo v pekač. Po testu potresemo plast borovnic. Nato zmešaš skupaj sestavine za nadev (zopet najprej jajca in sladkor) in preliješ čez testo. Pečemo 35-45min na 180°C.